Bachs Hemelse Troost – Lost & Co ontmoet Bach – Peter Callewaert, 01/11/2023

1 november passeert nooit meer zonder muziek. Gelukkig maar. En dat mag van vele soorten zijn. Van harp tot gitaar en alles daartussen en dans en poëzie. Ongeacht in welke toon of noot maar alles in dat ene zachtheid-akkoord.

In Brugge in een zaal die voor deze namiddag gebouwd lijkt, wordt muziek die de dood bezingt mooi gevonden en het genie van Bach enorm geapprecieerd.

Wer weiss, wie nahe mir mein Ende?
Cantate BWV 27, toegelicht en doorleefd verteld door Sigiswald Kuijken, een grote wereldwijde Bach-kenner en een zachte man.

Voor Bach-leken (zoals ik) en net op deze dag is deze cantate een zeer geschikt muziekstuk en tekst. En daarin is één versregel waar elk mens terecht op hoopt voor zijn dierbaren en zichzelf. En meteen mijn eerste oorworm in de klassieke muziek.

Mein Gott, ich bitt durch Chrsti Blut,
Mach’s nur mit meinen Ende gut!


Delfine Decaesteker van Adem-Ruimte en ik krijgen als vrijwilligers van Lost & Co de microfoon voor het laatste woord: dat we akkoord zijn met de cantate dat de dood bij het leven hoort en dat wij, Lost & Co en nog velen overal in de buurt zijn om mensen daarbij te ondersteunen.

En dan wil een publiek met elkaar praten en lijkt die zaal ook daarvoor gebouwd. Delfine en ik zijn dankbare getuigen van mooie gesprekken en ontmoetingen. Sterk onder de indruk van de moed en zachte kracht van Erna, de lieve mevrouw van 88 jaar die twee mannen verloor in haar leven en hun herinnering levendig houdt omwille van de be-leefde liefde met hen. Waarop alleen onze zachte glimlach en stilte een passend antwoord is.

In wat het publiek vertelt, gebeurt wat Lost & Co bedoelt: verdriet bespreekbaar en zichtbaar maken. Elk spreekt met zijn eigen taal en soms is dat een sprekende stilte.
De zichtbaarheid wordt groter dankzij de verspreidende pin rouwend hart.

Ook in naam van Delfine een grote dank aan Karen Majelyne van Passion Beyond Bach voor de uitstekende organisatie en aan Iris Mengelberg, directeur van residentie Ten Eeckhoute voor de logistieke ondersteuning en aangename ontvangst en kennismaking.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie